Δημοκρατία, μια σύνθετη λέξη αποτελούμενη από δύο λέξεις (δήμος + Κράτος = δημότης και κραταιότητα, δύναμη αυτού) από μια έννοια, με πολλές και διαφορετικές ερμηνείες .
Δεν είναι πως χωρούν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες φυσικά, αλλά ο άνθρωπος όταν σταματάει να είναι πολίτης και γίνεται οπαδός των ιδεών του, αλλάζει και διαμορφώνει τις έννοιες όπως εκείνον τον συμφέρούν.
Τι συμβαίνει όμως όταν κοιτάζουμε το συμφέρον και την υπεράσπιση μόνο της δικής μας ιδέας (που μόνο δική μας δεν είναι…) αγνοώντας το σύνολο;
Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικότερα τις έννοιες και τις ερμηνείες που έχουν δώσει στο πέρασμα του χρόνου, οι ίδιοι οι εξουσιαστές.
- Άμεση δημοκρατία
- Συμμετοχική δημοκρατία
Η συμμετοχική δημοκρατία είναι ένας τύπος φιλελεύθερης δημοκρατίας που δίνει έμφαση στην ευρεία εμπλοκή των πολιτών στην διεύθυνση και διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων. Αν και η ετυμολογία υπονοεί ότι όλα τα πολιτεύματα που αξίζουν την ονομασία δημοκρατία στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών, οι παραδοσιακές αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες τείνουν να περιορίζουν τη συμμετοχή αυτή στην ανάδειξη αντιπροσώπων οι οποίοι αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα, εγκαταλείποντας έτσι τη διακυβέρνηση σε μία επαγγελματική ολιγαρχία. .
- Ηλεκτρονική δημοκρατία
- Αντιπροσωπευτική δημοκρατία
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου κυβερνούν οι αντιπρόσωποι του λαού. Ο λαός μπορεί και εκλέγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως με τον ακριβή τύπο του πολιτεύματος, πρόεδρο, πρωθυπουργό, βουλευτές κλπ. Οι αντιπρόσωποι πρέπει να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και να ασκούν είτε την εκτελεστική, είτε τη νομοθετική εξουσία.
- Φιλελεύθερη δημοκρατία
Φιλελεύθερη δημοκρατία (ή αστική δημοκρατία) ονομάζεται μία αντιπροσωπευτική δημοκρατία η οποία στηρίζεται πολιτικά στις αρχές του φιλελευθερισμού.
- Κοινοβουλευτική δημοκρατία
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τύπος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Υπάρχουν δύο τύποι κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία (π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία) και η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία (π.χ. Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία).
- Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι μια μορφή αντιπροσωπευτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που αποτελεί τη σύγχρονη εξέλιξη της Απόλυτης Μοναρχίας.
- Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τύπος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αιρετός και δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες και αρμόδιος για την διοίκηση του κράτους είναι ο προεδρεύων της κυβερνήσεως, ο Πρωθυπουργός.
- Σύστημα Γουεστμίνστερ
Το σύστημα Γουεστμίνστερ είναι ένα δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης που διαμορφώθηκε από το Βρετανικό σύστημα, όπως λειτουργεί αυτό στο παλάτι του Γουεστμίνστερ, την έδρα του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προεδρικό σύστημα
- Προεδρική Δημοκρατία
Προεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι το είδος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από αρχηγός του κράτους είναι και αρχηγός της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο λογοδοτεί, σε αντίθεση με την Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τον λαό π.χ. Κύπρος, Τουρκία, Κεντρική Αμερική και Νότια Αμερική και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής είτε από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που εκλέγονται από τον λαό (π.χ. Η.Π.Α.) και ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και κατέχει βουλευτική έδρα. Είναι ταυτόχρονα Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης.Το Προεδρικό σύστημα είναι το σύστημα που έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι δημοφιλές και στην Ελλάδα σε ποσοστό 56,8%.
- Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Tο Ημιπροεδρικό σύστημα ή και Ημιπροεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι ένας τύπος Προεδρικής δημοκρατίας.
- Λαϊκή δημοκρατία
Πηγη: Δημοκρατία - Βικιπαίδεια
Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας διαβάζοντας τις ερμηνείες, καταλαβαίνει πως όλα τα δήθεν συστήματα μιλάνε για αντιπροσώπευση, δηλαδή αντί του προσώπου μας, αντί του πολίτη, του λαού όπως συνηθίζουμε να λέμε. Κανένα από τα παραπάνω πολιτικά "συστήματα" δεν μιλάει για εκπροσώπηση.
Ας δούμε όμως μια σκέψη του βουλευτή της Ν.Δ κου Τζαβάρα Κωνσταντίνου για να κατανοήσουμε όλοι, πως βλέπουν οι ίδιοι οι βουλευτές αυτή την αντί του προσώπου μας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Το χειρότερο δε, είναι πως τα παρουσιάζουν όλα σαν πολιτεύματα…ιδανικά για ανθρώπους!!!
Όχι κύριοι, δεν είναι πολίτευμα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και δεν σηκώνει προσδιορισμούς όπως οι παραπάνω.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η δημόσια διοίκηση, και όπου βάζουμε το δημόσιο εννοούμε ο δήμος, όπου δήμος είναι οι δημότες του, η ουσία του δήμου.
Οπότε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η εφαρμογή κατ’ ουσία της δημόσιας διοίκησης από τους ίδιους τους πολίτες (δημότες). Τους πολίτες που λαμβάνουν μέρος κρίσεως και αρχής. Όχι με αντιπροσώπους, αλλά με εκπροσώπους.
Με απλά λόγια, οι δημότες επιλέγουν με ανοιχτή ψηφοφορία και αιτιολόγηση της ψήφος τους, εκπροσώπους, οι οποίοι εκλέγονται μόνο για να εκτελέσουν τη βούληση τους (Βουλή). Χωρίς πολιτικές ασυλίες, με άμεση ανάκληση τους σε οποιοδήποτε παράπτωμα κατά της πολιτείας.
Τι πιο δίκαιο, να αποφασίζουμε εμείς για εμάς μέσα από ένα αξιακό σύστημα που πρέπει να εφαρμόσουμε όλοι μας.
Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και περιμένει όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να ενταχθούν σ΄ ένα πολύ δομημένο περιβάλλον, την Ελλήνων Πολιτεία, με γραφεία και οργανισμούς, για να έχουμε φωνή ως Έθνος, γιατί αυτό είμαστε. Το Έθνος των Ελλήνων, που αποτελείται από κάθε Έλληνα αυτόχθονα ιθαγενή.
Η λύση είσαι Ε.ΣΥ πολίτη, άνθρωπε, μέσω της εκπροσώπησης του Έθνους των Ελλήνων, την Ελλήνων Συνέλευσις, τον μοναδικό οργανισμό που σέβεται τον άνθρωπο.
Σύστημα ή καθεστώς;
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας;
"ΠΟΛΙΤΗΣ" η λύση για κάθε πρόβλημα
Έλα μαζί μας και Ε.ΣΥ... Είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 33 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΥΝ 2 ΝΟΜΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου